HET GEHEIM VAN EEN PAK ZIT AAN DE BINNENKANT

 

 

Als private tailor ben ik misschien bevooroordeeld maar feit blijft dat als je een pak draagt, deze goed moet zitten. Dit geeft je letterlijk meer body. De pasvorm van een pak kun je beรฏnvloeden door het kiezen van verschillende materialen. Het geheim van een goed zittend pak zit hem echter aan de binnenkant en de materialen waarmee het pak en met name het jasje is opgebouwd. Voordat je in een nieuw pak investeert is het dus handig om voor jezelf te onderzoeken welk materiaal en pasvorm het beste bij jouw wensen passen.

 

maatpak maakwijze

 

 

Full canvas

Vroeger was alles beter en werden alle pakken gemaakt van full canvas. Een laag paardenhaar canvas onder de buitenste wollen laag. Dit canvas valt natuurlijk, behoudt de vorm en weerhoudt het pak er van te verzakken of te vervormen. Zie het als kwalitatieve fundering. Het canvas wordt gesneden naar de vorm van het jasje en aan de wol vastgenaaid. Gedurende het dragen van het jasje vormt de canvas naar je lichaam en krijg je de perfecte pasvorm. Deze perfecte pasvorm maakt het dan ook dat een full canvas altijd nog erg geliefd is.

Geplakt

Met het toenemen van de vraag naar pakken werd er een geplakt pak ontwikkeld om de massa te kunnen bedienen. Bij een geplakt pak wordt de voering gelijmd aan de buitenste wollen laag. Het produceren op deze manier maakt dat je een pak al voor een scherpe prijs kunt aanschaffen. Helaas draagt รฉn oogt een geplakt pak stijf bij de borst en schouders en bestaat de kans dat de voering loslaat waardoor de stof kan gaan bobbelen. Dit zie je vaak nadat je het pak bij de stomerij hebt gebracht. Hoewel de technieken steeds beter worden en het bobbelen dus minder vaak voorkomt, is het helaas niet te verhelpen. Daarnaast gaat een geplakt pak absoluut minder lang mee en verliest het de pasvorm bij regelmatig dragen.

 

maatpak full canvas

 

Half Canvas

Ideaal voor een ieder die naar de pasvorm van een canvas pak verlangt maar het graag betaalbaar wil houden. Bij een half canvas pak is canvas in het bovenste gedeelte van het jasje, borst en revers, genaaid en is het onderste gedeelte van het jasje geplakt. Dit zorgt er voor dat de canvas in het belangrijkste gedeelte van het jasje is verwerkt maar het houdt de prijs lager omdat er minder handwerk is. Het grootste voordeel van een half canvas jasje is dat levensduur aanzienlijk langer is en de pasvorm veel natuurlijker is dan bij een geplakt exemplaar.

Of een pak full canvas, half canvas of geplakt is kun je op de volgende manier voelen. Pak de stof vast tussen de knoopsgaten en wrijf de stof van elkaar. Voel je drie lagen dan is het een canvas pak, twee lagen is half canvas en bij รฉรฉn laag is het pak geplakt.ย Wil jij ook full canvas pak ervaren? Ik vertelย je graag meer! Maak een afspraak of bezoek รฉรฉnย van onze winkels in Amsterdam of Breda.

Private Tailor & Menswear Stylist